אתם חוששים שעצמותיכם מתפוררות ואתם לא בטוחים איזו פעילות גופנית מומלצת עבורכם, האם יש משהו שיכול לגרום לכם לנזק ואיך ניתן לשפר את חוזק העצמות שלכם?
יחד נבנה תכנית תרגול מותאמת, כזו שתחזק את העצמות שלכם ותמנע המשך הדרדרות. אנחנו נחזיר את האמון בגוף נפוגג את החששות ונקטין סיכון לשברים.
אתם חוששים שעצמותיכם מתפוררות ואתם לא בטוחים איזו פעילות גופנית מומלצת עבורכם, האם יש משהו שיכול לגרום לכם לנזק ואיך ניתן לשפר את חוזק העצמות שלכם?
יחד נבנה תכנית תרגול מותאמת, כזו שתחזק את העצמות שלכם ותמנע המשך הדרדרות. אנחנו נחזיר את האמון בגוף נפוגג את החששות ונקטין סיכון לשברים.
בחן את עצמך האם אתה בסיכון מוגבר לנפילה
העצמות בגופינו היא רקמה חיה. זה אומר שהיא כל הזמן משתנה, בדיוק כמו שהשיער שלנו צומח ונושר.
כאשר אנחנו צעירים בנית העצם דומיננטית יותא מאשר ההרס, וכך אנחנו גובהים בתור ילדים. עם סיום ההתבגרות ומעט לאחר מכן אנחנו משיגים את שיא מסת העצם שלנו.
בתחילת החיים הבוגרים שלנו קיים מאזן שווה בין בניה להרס. כלומר ברכל רגע נתון יש תאים שהורסים את תאי העצם העייפים ומותשים ובמקומם יחליפו אותם תאי עצם צעירים ורעננים שבהמשך יהפכו לתאי עצם בוגרים.
אוסטאופורוזיס הוא מצב בו יש ירידה בחוזק העצם. מבחינה קלינית המטופל לא ירגיש בשום שינוי מבחינה בריאותית ולכן קוראים לאוסטאופורוזיס גם "המחלה השקטה".
חוזק עצם מוכתב מצפיפות עצם ואיכות עצם.
משמעות צפיפות עצם היא כמה מסת עצם קיימת באזור נתון. איכות עצם ניתן לתאר כמטאפורה לשולחן. אם היינו מסדרים את 4 הרגליים של השולחן בחלק המרכזי של השולחן, היינו מקבלים שולחן לא יציב. ברגע שהרגליים נמצאות בדופן השולחן המבנה יציב בהרבה.
דוגמא נוספת היא של ארון בגדים. ניתן לזרוק את הבגדים לתוך הארון או לקפל את הבגדים בצורה יפה ולסדר אותם בצורה מאורגנת בתוך הארון. הצפיפות אם ככה לא משתנה, כי מספר פריטי הבגדים לא השתנה, אך היחסים והארגון בין הבגדים יהיה אחר וזוהי איכות העצם.
אוסטאופורוזיס ראשוני
זהו מצב טבעי שמתרחש עם הגיל, החל מגיל 30, לכולנו מתחילה ירידה בצפיפות העצם, אך בנשים ירידה בצפיפות העצם מתרחשת בצורה מהירה יותר עם הפסקת המחזור, לעומת גברים, אשר אצלם חלה ירידה מתונה והדרגתית לאורך מעגל החיים.
אוסטאופורוזיס שניוני
קיימים מקרים בהם יש אוסטאופורוזיס שניוני שאיננו קשור בגיל. למשל על רקע טיפולי כימותרפיה בסרטן, הפרעות אכילה כמו בולמיה ואנורקסיה, בעיות ספיגה ומחלות מעי, ליקויים בבלוטת התריס ועוד. מצבים אלו לעיתים הם זמנים, ועם התאזנות המצב הרפואי קיימת ספיגה טובה של סידן ומאזן הבנייה וההרס של העצם מתאזן. במקרים אחרים האוסטאופורוזיס אינו יחלוף וככל שתהיה התייחסות בשמירה על חוזק העצם מוקדם יותר, כך נקטין את הסיכון לשברים.
הספרות היום מדברת בעיקר על צפיפות עצם שנבנית בגיל ילדות וגיל העשרה. שיא צפיפות העצם מושגת לקראת גיל 30. ההערכות הן שכ-60-80% מצפיפות העצם הן גנטיות והשאר היא תולדה סביבית, של כמה פעילות גופנית עשינו בתור ילדים, איזו פעילות גופנית, תזונה ויכולת שלנו לספוג סידן וויטמין D.
הסכנה באוסטאופורוזיס היא עלייה בסיכון לשברים. לכן, על מנת לחזק את העצמות כדאי ורצוי להתאמן לאורך מעגל החיים בפעילות גופנית המערבת עומס חיצוני, כמו משקולות או פעילויות המערבות ניתורים בכיוונים משתנים.
האבחנה מתבצעת דרך בדיקות שונות הנותנות תמונה מצב של העצמות.
בשנים האחרונות בוצעו מספר מחקרים הם לקחו נשים וגברים עם אוסטאופורוזיס ואוסטאופניה (ירידה קטנה בצפיפות עצם) והעבירו להם במשך תקופה של מספר חודשים, אימונים קצרים בני חצי שנה, פעמיים בשבוע, המערבים תרגילים אוסטאוגנים (תרגילים המעודדים בנית עצם).
תוצאות המחקרים היו מעודדות, מכיוון שהנשים התחזקו בצורה משמעותית, גם כאשר היו נפילות, הנשים הללו לא שברו כלום. נשים אלו שיפרו את היציבה שלהן, מדדי העצם השתפרו וחלק מהנשים.
תרגילים בוני עצם או בשפה מקצועית תרגילים אוסטאוגנים הם תרגילים שהפוטנציאל שלהם לבניית עצם גבוה יותר. נהוג לחשוב שכל פעילות גופנית תשפיע על העצם בצורה זהה, אך אין כך הדבר. העצם רגישה לעומסים מגוונים בכיוונים שונים. ככל שהעומס יהיה גדול יותר כך ההשפעה על העצם תהיה רבה יותר.
כל הזכויות שמורות לתמר ונהודה © 2020